Kostfiber

Fiber er gode greier for kroppen, og det har vi allerede vært inne på på disse sidene. Undertittelen på sidene våre henviser til fibermat som kroppens feiekost, og akkurat dette skal vi komme nærmere inn på i denne artikkelen.

Faktisk er det slik at inntak av fiber hjelper kroppen din ved å forbygge mot en rekke sykdommer, og her kan vi glatt nevne både høyt blodtrykk og gallestein. Hvis du også sliter litt med vekten eller ønsker å gå ned litt så kan jammen fiber hjelpe deg med det også.

Som du kanskje skjønner så er listen over alle de gode effektene fiberen har på kroppen nokså lang, og det er derfor fiber kan presenteres som ‘kroppens feiekost’ – for det er akkurat det kostfiberen er!

Et karbohydrat

sunn kropp
Kostfiberet som vi ønsker å berike kroppen vår med er et karbohydrat som det finnes rikelig av i både korn, grovt mel, poteter, kli, grønnskaker og bær. Fiber gir deg ikke energi, men har allikevel en meget viktig funksjon for koppen din, og som sagt motvirker det en lang rekke med sykdommer, samt både forstoppelse og høyt blodtrykk.

De ulike typene fibrer har forskjellig innvirkning på kroppen din og for å sikre deg godt slik at du er godt dekket er det derfor viktig at du spiser både grønnsaker, korn og frukt.

Positive egenskaper

Når man tilbyr kroppen kostfiber blir vi skjenket en rekke positive egenskaper. Ved inntak av fiber får vi en økt metthetsfølelse, og dette igjen motvirker overspising og småspising, og er derfor gunstig i forhold til vektregulering. Maten vi tar inn blir dessuten bearbeidet bedre når vi spiser kostfiber, og dette igjen er en medvirkende årsak til at vi unngår forstoppelse.

Kostfiberet har en funksjon som sørger for at det transporterer skadelige stoffer ut av kroppen, og dette er noe av grunnen til at den kalles for ‘kroppens feiekost’. Fiberet beskytter også mot gallestein og en rekke ulike tarmsykdommer som f.eks. tykktarmkreft og irriter eller betent tarm.

Spiser du sunt vil du derfor bli bedre i stand til å takle dagliglivets mange utfordringer, og her snakker vi økonomi, trening, husarbeid og mye mer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *